Begovo 2021

U subotu 30. siječnja 2021. dvanaestoro turnih skijaša iz HPD Željezničar okupilo se u Begovom Razdolju kako bi se u sklopu akcije Turno skijaški dan, koju je organizirala Sekcija planinskog skijanja, okušali u ovoj planinarskoj aktivnosti. Sekcija je osnovana početkom 2020. godine te trentno ima četrdesetak članica i članova no zbog okolnosti vezanih uz pandemiju djeluje otežano. Nakon tek dva sastanka nastupio je lockdown do kraja sezone. S početkom nove sezone, opet smo završili u izolaciji. Komunikacija među članovima odvija se putem e-maila te se radi o prvoj službenoj akciji sekcije.

Cilj nam je bio približiti turno skijanje što većem broju članova društva i onima koji tek ulaze u svijet planinarenja na skijama. Iz te perspektive, možemo zaključiti kako je akcija bila uspješna. Okupila je veoma raznolike učesnike. Neki među njima su već imali određeno iskustvo na turnim skijama no bilo im je korisno dobiti podršku i poticaj za nastavak dok je drugima ovo bio prvi dodir s turnom opremom i spuštanjem po dubokom snijegu. Sudjelovali su članovi Visokogorske i Sekcije društvenih izleta te Speleološkog i Alpinističkog odsjeka. Time smo potvrdili kako turno skijanje kao sezonska aktivnost, a time i Sekcija planinskog skijanja, istinski objedinjuje sve dijelove društva. Raspon sudionika bio je od 11 do 62 godine što je pak potvrda kako se turnim skijanjem uz malo volje i truda može baviti svatko tko voli skijati i planinariti.

foto: Nataša Petrin

Kako nam je bilo

Okupili smo se kod spomenika borcima skijašima. Pošto smo došli rano, zauzeli smo dobru poziciju na parkingu, jer tijekom dana su u Begovo Razdolje nahrupili izletnici kojima smo, uspinjući se i spuštajući okolnim padinama, bili atrakcija. Osim nas, susreli smo još barem desetak kolegica i kolega koji su odlučili iskoristiti snijeg kojeg trenutno ima u izobilju u najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj. Vrijeme nas je odlično poslužilo dok su sniježni uvjeti bili varljivi, ne baš idealni za početnike. To nipošto nije obeshrabrilo sudionike. Nakon jako dobro iskorištenog dana, umorni i zadovoljni, s podosta novih saznanja, razišli smo se s mislima kako je Begovo Razdolje odlična lokacija za uvod u turno skijanje te kako sa sličnim akcijama treba nastaviti svake godine. Samo da je snijega!

foto: Nikola Derežić